Met als slogan ` Voetbal als medicijn ` organiseerde afdeling Basisberaad Zorg-belang Zuid-Holland op zaterdag 30 maart van dit jaar in Lloyd Multiplein Rotterdam een voetbaltoernooi. Dit evenement vond plaats in het kader van de week van de psychiatrie. Dit keer was het het vierde jaar dat dit georganiseerd is en deel uitmaakt van de week van de psychiatrie. Het voetbal toernooi is gewonnen door het team `Jobs-Score `.
Perfecte opzet van het evenement
Deelnemers bestonden uit twaalf teams van cliënten uit de groep OGZZ en WMO, aangevuld met vijf gastspelers. Er waren vier vrijwillige scheidsrechters aanwezig ( o.a. Ruben en Liroy). Begeleiding van de organisatie en EHBO´ers waren er ook. Welkomstwoord werd gegeven door de heer Patrick Lucas, organisator, samen met de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven dhr. Gonsalves. De wedstrijden duurden tien minuten per wedstrijd en er voetbalden zes spelers tegen zes op drie verschillende kunstgrasvelden. Zodra de eerste wedstrijden begonnen motregende het eventjes. Op die zaterdag was het weer wat wisselvallig, met een winderige atmosfeer. Dit maakte af en toe plaats voor een lekker zonnetje die na een poos verdween. Tijdens het hele toernooi werd er geen enkele gele of rode kaarten gegeven door de scheidsrechters. Er heerste op alle voetbalvelden een sportieve, broederlijke en vriendschappelijke sfeer. Er was vooral een goede voetbaltechniek te bewonderen. Vier ploegleden van de collega´s van de winnaar `Jobs-Score `zorgden voor het continu schoonhouden van het hele terrein waar veel supporters naar toe waren gekomen om te kijken.
DJ Romeo zorgde van het begin tot het einde van deze dag voor een gezellige en ontspannende sfeer. Er waren supporters die door de mooie muziek van de DJ geraakt waren en swingden en dansten heel vreedzaam. Ali, een speler van het team `Jobs-Score` was de eerste scoorder van het hele toernooi. Hij deed dat in de eerste minuten van de eerste wedstrijd tegen het team van Paulus kerk. Ali maakte 15 doelpunten totaal in het toernooi. Na de halve finales, die gespeeld werden tussen de teams ACT- Lucertis Jeugd tegen Maaszicht en tussen Jobs-Score tegen Paulus kerk, was er een kwartiertje pauze. Daarna werd (er) de finale gespeeld tussen Jobs-Score en Paulus kerk. De finale werd gewonnen door Jobs-Score met als eindstand (van) twee-nul. Als tweede eindigde het ACT – Lucertis Jeugd team en als derde het team van Maaszicht.
Wie zijn de winnaars `Jobs-Score`?
De directeur van `Jobs-Score` de heer Peter Riedijk legde als volgt uit wie de winnaars zijn: ` De spelers van Jobs-Score, bestaan uit een paar jongens die nog een procedure hebben lopen voor een (tijdelijk) verblijfsvergunning en het grootste deel zijn deelnemers die tot de doelgroep van daklozen behoren en/of een vorm van verslaving hebben. De deelnemers in procedure hebben geen dagbesteding bij ons hebben maar komen graag bij ons omdat andere vrienden of kennissen van hun wel een dagbesteding bij ons overdag hebben. Ze mogen niet werken bij ons, ze mogen nergens werken en zo vergaat dus hun leven met het doorlopen van procedures om een toekomst te kunnen krijgen. Veel van deze mensen raken daardoor psychisch in de war en door dit soort sport dagen zorgen we dat ze zich, al is het maar voor één dag, een beetje meer mens voelen. Ook de NAS , de Pauluskerk en andere organisaties zoals Bouman GGZ zorgen ervoor dat we toch de mensen vandaag een leuk toernooi kunnen aanbieden. Dat bevordert ook een beetje hun acceptatie want sport verbroedert. En het is ook belangrijk dat ze buiten dit soort toernooien, natuurlijk, meer mogen doen en niet hun leven voorbij laten gaan zonder uitzichten en zonder dat ze iets mogen betekenen in onze maatschappij. Ik vind het heel fijn dat dit georganiseerd wordt vooral voor de mensen , die ook bij Jobs-Score bekend zijn en bij belangenorganisaties en die soms al 12 tot 15 jaar in Nederland zijn en toch op de ene of andere manier niet welkom blijken te zijn. Bij al deze mensen merk je dat voetbal bijvoorbeeld inderdaad een medicijn zou kunnen zijn!”
Lovende woorden bij de uitreiking van de bekers
De heer Fikri Demirtas, een raadslid van deelgemeente Delfshaven samen met de heer Boris , de manager van Basisberaad, reikten de bekers uit. Fikri , het raadslid, zei dat voetbal een bindend middel is, een medicijn en gewoon ermee blijven doorgaan. Omdat mensen veel lol met elkaar hadden. Hij zei dat hij er blij mee was en hij feliciteerde `Jobs-Score`. Hij zei ook dat deelgemeente Delfshaven (laat) zich inzet voor sport en wil dat promoten en motiveren.
Boris Dumfries, de manager van Basisberaad zei dat hij zich had laten vertellen dat Jobs-Score elke week op vrijdagochtend om 09.00 uur op het veld in Multiplein zaten te trainen. `Wat ik daarmee wil zeggen is `vervolgde Boris `dat ik Jobs-Score niet alleen maar wil feliciteren maar ook het idee van voetbal is medicijn. Het geeft ook aan dat sport eigenlijk heel goed is voor contact met elkaar en daar gaat het om deze week en bedankte Raymond van Dijk als initiatiefnemer van het toernooi. Boris eindige zijn toespraak door te zeggen: ` Contact is heel belangrijk om met elkaar plezier te hebben. Maar ook dingen met elkaar te delen. Dus ik zou het voorbeeld van `Jobs-Score´ willen oppakken en proberen zoveel mogelijk met elkaar te voetballen`. Na afloop van het toernooi volgde er een geweldig slotfeest met hapjes en drankjes, open podium, acts en live muziek.