Basisberaad is sinds 2019 een onderdeel van Zorgbelang Inclusief, waarvan het hoofdkantoor in Arnhem staat. Denkraam is in gesprek met Aranka van der Velde, coördinator van Basisberaad.
De afgelopen jaren zijn wat onrustig geweest, we hopen dat 2020 een jaar wordt waarin grote veranderingen achterwege blijven en we ons wat meer kunnen richten op consolidatie en verdere uitbouw van projecten. Omdat er een aantal veranderingen binnen het Basisberaad heeft plaats gevonden, leek het ons een goed idee om alle afdelingen even te benoemen. Voor alle werkzaamheden van het basisberaad geldt dat wij ervaringsdeskundigheid en de belangen van mensen in een kwetsbare positie hoog in het vaandel hebben. Veel medewerkers zijn ook ervaringsdeskundig.
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Begin 2019 zijn de diensten van het Basisberaad uitgebreid en zijn er twee onafhankelijk cliëntondersteuners, OCO’s in het jargon, werkzaam. Petra en Tim vormen samen met een OCO in dienst bij MEE, het team OCO Wmo. Zij luisteren, denken mee en helpen met vragen over zorg, welzijn, jeugdhulp en werk. Vanzelfsprekend gaan de OCO’s zorgvuldig en vertrouwelijk met de persoonlijke gegevens om. Bovendien zijn zij onafhankelijk van de gemeente, het zorgkantoor en de zorgverleners. Zegt het voort, lang niet iedereen weet dit al. Het Basisberaad heeft ook een prima folder met de vriendelijke gezichten erop van de OCO’s en met uitleg wat zij voor je kunnen doen!
Straatadvocaten
De vier Straatadvocaten (Belinda, Frank, Hanneke en Tim) zijn belangenbehartigers voor mensen die dakloos zijn, geweest zijn of dreigen te worden. Zij staan hen individueel bij, maar nemen ook deel aan verschillende netwerk bijeenkomsten of zetten die zelf op. Een aantal van de bijeenkomsten worden hieronder genoemd, zodat je er een idee bij krijgt.
Platforms en bijeenkomsten
In het Platform Cliëntenraden Rijnmond verenigt het Basisberaad vertegenwoordigers van de cliëntenraden van verschillende organisaties die werkzaam zijn op het gebied van de GGZ voor regelmatig overleg en organiseert elk jaar ook een evenement dat voor alle betrokkenen leerzaam kan zijn. Zo was er in 2019 een bijeenkomst over het thema “Bemoeizorg” waarvan ook op deze website een verslag staat.
Daarnaast is er ook een platform voor jongeren, georganiseerd door de afdeling Straatadvocaten van het Basisberaad. Regelmatig overleggen de platforms met elkaar en zij nemen ook beide deel aan het “Kapstokoverleg” met betrokken politici en ambtenaren op het stadhuis in Rotterdam over de thema’s van GGZ, verslavingszorg en hulp bij dakloosheid.
Training en herstel
Het Basisberaad heeft ook een afdeling training en herstel. Zo worden er bijvoorbeeld cursussen Werken met eigen ervaring gegeven. Deze cursus is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen en bedoeld om mensen die hun ervaringen actief willen inzetten in werk.
Op naar de toekomst!
De GGZ, verslavingszorg en hulp aan daklozen blijft zich ontwikkelen. Daarin speelt het Basisberaad zeker een rol. Heb je vragen of hulp nodig, schroom niet om contact met ons op te nemen. En ben je op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk, neem dan ook contact op. Zo heeft Denkraam heeft zeker nog hulp nodig en je kunt bij ons je creativiteit kwijt!