Herstelwerkgroep, empowerment en ervaringsdeskundigheid

Ricardo Mekken is begonnen als cliënt van de  Pameijer en is er sinds twee jaar ook werknemer. Hij woont in Hellevoetsluis en is vijf jaar geleden begonnen als  ambassadeur  voor de daklozen  bij het Basisberaad. “Op een gegeven moment   hebben ze me gevraagd of ik bij Pameijer wilde  gaan werken,”  vertelt Ricardo. “ dat was heel bijzonder  want ik was als eerste klant  en werknemer van de Pameijer. Dat was toch wel een  uitzonderlijke positie”. Ricardo heeft een heftig leven achter de rug. Hij kwam al jong in aanraking met drugs en kreeg te maken met  zowel  verslaving als psychische problemen. Die ervaringen, zoals  hij zelf zegt,  komen hem nu goed van pas met het werk wat hij doet. Ricardo is samen met Angelique  en Remco (ook pepteamlid, PEP staat voor Pameijer Ervaringsdeskundige Promotieteam )  kartrekker van de herstelwerkgroep op Bijna Alles. Iets wat hij met veel plezier doet, benadrukt hij.

Angelique  werkt ook  als kartrekker  in de groep  bij het AC (activeringscentrum). Zij  heeft  ervaring als klant in de geestelijke gezondheidszorg en is zoals ze me vertelt,  begonnen  bij het Basisberaad.  Eerst de cursus “werken met eigen ervaring” en  daarna “cliënten trainen hulpverleners”.  Ze werd daarna  lid van de cliëntenraad, en daarop volgend  pepteamlid.  Angelique vertelt: “Zo ben ik langzaam het ervaringswerk ingerold.  Sinds  een tijdje zet ik me in voor de herstelwerkgroepen  waar  toch wel mijn hart ligt.”

Dan is er nog Remco, ook ervaringsdeskundige.  Remco zat  ten tijde van het interview voor een werkreis in New York . Hij is ook al vanaf het begin  betrokken als kartrekker bij de groep. Naast zijn werk als kartrekker geeft Remco ook trainingen  over empowerment, herstel en ervaringsdeskundigheid.”Het werk geeft mij  veel voldoening”,  aldus Remco. Door het Empowermentteam ben ik zelf ook verder hersteld  voegt hij er nog aan toe. Over de herstelwerkgroep vertelt hij dat het een leuke groep is die zich ook steeds verder uitbreidt.

Wat houdt de herstelwerkgroep in?
De Herstelwerkgroep, als onderdeel van het empowerment traject,  is een werkgroep die iedere week bij elkaar komt. De groep wordt geleid  door kartrekkers die zelf ervaringsdeskundige zijn. De deelnemers zijn overwegend klant bij Pameijer, in ieder geval mensen die te maken hebben gehad met de GGZ.  Alles wat met herstel te maken heeft komt aan bod. Begrijp ons niet verkeerd, herstel betekent  voor ons  niet dat je geen klachten of beperkingen meer hebt. Het gaat er meer om hoe je er mee omgaat,  met alles wat je nog wel kan.
We werken dan ook met thema’s zoals:  wat steunt jou in je herstel?  Wat zijn je valkuilen? Vooral de ervaringen delen we met elkaar. Ik wil met nadruk zeggen, het is geen therapie groep  maar een zelfhulpgroep. Het gaat over verantwoording nemen voor je eigen herstelproces, daar een actieve rol in hebben.  Door bewustwording over jezelf,   het proces wat je doorgaat  en de daarop volgende verandering , ervaren klanten meer vrijheid, voelen weer hun eigen kracht en komen over het algemeen gelukkiger en krachtiger  in het leven te staan.

Hoe gaat herstelwerkgroep precies  in zijn werk?

Er komen dus geen hulpverleners aan te pas, en de kracht van de groep is dan ook vooral gebaseerd op gelijkwaardigheid, Je doet het dus echt met elkaar. We belichten vooral elkaars  kwaliteiten en geloof me, dan kan je nog verbaast  zijn  wat voor mogelijkheden er eigenlijk nog  zijn, en wat voor talenten er tevoorschijn komen. Door middel van themabesprekingen over bijvoorbeeld grenzen aangeven, eenzaamheid, hoe ga je om met de hulpverlening, het hebben van relaties of juist niet. ‘Wat doe ik met de feestdagen ?’Er is genoeg te bedenken op dat gebied. Vaak kiezen de deelnemers zelf hun thema uit. Tevens proberen we met elkaar ook oplossingsgericht te denken. We geven elkaar tips.

Hoe ervaren de mensen de herstelwerkgroep en wat hebben ze eraan?

Voornamelijk positief. Zoals ik al zei,  je ziet de ontwikkeling waardoor vaak de wereld van mensen en ook hun netwerk groter word.  Mensen ervaren  steun aan elkaar krijgen en ervaren meer   verbondenheid. Er zijn ook al klanten verder gegaan. Sommigen  zijn bijvoorbeeld een workshop gaan volgen bij het  Basisberaad, er is iemand  met de  opleiding BGE  (Begeleider GGz met Ervaringsdeskundigheid) begonnen. Het is pure winst. Er is minder  isolement, minder eenzaamheid.

 Wat zijn de middelen die de herstelwerkgroep gebruikt om de doeleinden van de groep te realiseren?

Praktisch gezien betekend dat  bijvoorbeeld nadenken  over hoe kan ik  beter mijn netwerk leren in zetten? Verder  het bewust maken van de effecten van  je gedrag en denkpatronen. Eigen verantwoording  leren nemen,  anders leren omgaan met hulpverlening. Wij zitten niet in de rol van begeleider in de groep. De basis is de gelijkwaardigheid als grondregel . Door middel van themabesprekingen en levensgeschiedenis over bijvoorbeeld grenzen, eenzaamheid, herstel, omgaan met hulverlening, medicijnen, wat doe je in de vakantie of in de feestdagen, vrije tijd, relaties en door delen van alle daagse ervaringen van omgang met beperking. En tevens proberen we met elkaar oplossingsgericht denken. Wij geven elkaar tips. Soms bedenken we op een creatieve manier om met situaties uit het dagelijks leven om te gaan. Dit verschilt per groep. Wij hebben de ervaring dat dit  werkt en dat mensen op situaties die moeilijk voor hun zijn anders  gaan reageren.

Wat zijn de moeilijkheden die de herstelwerkgroep tegenkomt, en hoe gaan zij daarmee om?

Soms worden er heftige ervaringen aan elkaar verteld en dan is de taak van de kartrekker  om mensen met een goed gevoel weg te laten gaan.  Het was soms iets te veel en reden voor mensen af te haken. Het is vooral belangrijk de groep vanuit de herstelgedachte te benaderen, dat we vooral het positieve van elkaar belichten. Wat we ook tegenkomen is terugval van middelengebruik, we proberen dan wel het contact te behouden.  Ook terugvallen door  psychische klachten komt voor.

Het is toen we de groep gingen starten ook zeker niet makkelijk geweest  om de mensen bij elkaar te houden. We hebben toen  ook de klanten gebeld, een beetje achterna gezeten  of ze kwamen of niet. Dat is nu niet meer echt nodig, we  laten meer en meer de verantwoording  bij de mensen zelf.

Hoeveel tijd kost deelname aan de herstelwerkgroep?

De groep is van 13.00 tot 16.00, wij zelf zijn ruim een uur van te voren aanwezig.

 Er lijken weinig ervaringsdeskundigen van allochtone afkomst te zijn. Zijn er bij de herstelwerkgroep mensen van allochtone afkomst?

Er gaat op zeer korte termijn een groep starten voor Turkse vrouwen die te maken met huiselijk geweld. Wij hebben iemand uit China, Indonesië  en Suriname. Natuurlijk zijn mensen uit andere culturen welkom.

Voor wie is herstelwerkgroep bedoeld? Is de herstelwerkgroep een vaste groep of kan men instromen?

De Herstelwerkgroep is  vooral voor de klanten  van Pameijer. We willen liever  niet meer dan  tien mensen in de groep. Meestal is instromen direct  mogelijk. Wat we van je vragen is dat je bereid  bent mee te doen, een actieve rol kunt hebben en bereid  bent ook naar een  ander te luisteren.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een van onze groepen  vraag aan je begeleider. Je kunt  je ook zelf aanmelden bij John van Duijvenbode (coördinator herstelwerkgroepen) via tel. 0612794272

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/herstelwerkgroep-empowerment-en-ervaringsdeskundigheid/