Herstelacademies zijn betrekkelijk nieuw, zeker in Rotterdam. Het doel van herstelacademies is het ondersteunen van het herstelproces van mensen met een achtergrond in de psychiatrie of verslavingszorg. Herstelacademies doen geen hulpverlening: er werken (betaald en vrijwillig) ervaringsdeskundigen die trainingen geven (zoals de WRAP), herstelgroepen organiseren en andere activiteiten die mensen in een kwetsbare positie helpt in hun herstel.
In Rotterdam zijn er nu drie ‘Herstelacademies in de Wijk’: IJsselmonde, Delfshaven en Charlois. Deze laatste is bijna open. In de loop van 2023 worden nog twee Herstelacademies geopend. Het is de bedoeling dat in Rotterdam in elke wijk een Herstelacademie komt (in totaal dus acht). De Herstelacademie in de Wijk is een samenwerking tussen Voedseltuin Rotterdam, Basisberaad, CVD, Werkcentrumplus, WMO Radar, Pameijer en Reakt.
Tot de activiteiten behoren onder andere: inloop, de WRAP training, peer support. Alle activiteiten zijn gratis, en richten zich op jouw herstel. Ook heb je geen verwijzing of iets nodig, je kan langskomen op de inloop of bellen voor informatie of een afspraak.
In de wijk Delfshaven: Activiteiten voor iedereen
Tabitha Mudde, coördinator van de Herstelacademie Delfshaven, legt uit dat het geen plek is voor behandeling: “Bij de Herstelacademie is er ruimte voor een kop koffie en een gesprek. Ook kan je er deelnemen aan activiteiten, bijvoorbeeld sporten.” Sport en beweging gebeurt rond het Sparta stadion. “Helaas nog niet ín het stadion,” vult Sjoerd aan, medewerker bij de Herstelacademie. Andere activiteiten binnen de herstelacademie zijn onder andere: WRAP (een instrument voor zelfregie), een ochtend, de cursus ‘Herstellen doe je zelf’ en de Peersupport groep.” Alle medewerkers, betaald en vrijwillig, zijn ervaringsdeskundige,” aldus Tabitha Mudde. De medewerkers en vrijwilligers zijn allemaal opgeleid om hun eigen ervaring in te zetten voor ondersteuning en begeleiding. Dit maakt de Herstelacademie den laagdrempelige plek, waar je terecht kan voor een praatje, en kan werken aan je herstel. “Hier kom je voor een praatje dat je niet hebt bij de slager.”
Even voorstellen: Sjoerd Schoemaker
“Ervaringsdeskundige bij de Herstelacademie in de wijk Delfshaven. Ik ben 57 jaar en woon samen met mijn vrouw in Delft. Sinds 15 juli 2022 werk ik voor de Herstelacademie. In 2015 ben ik mijn omscholing tot ervaringsdeskundige begonnen. Daarvoor werkte ik zo’n 15 jaar als begeleider arbeidsmatige dagbesteding in de ggz. Ik wilde wat anders en hoorde steeds meer over ervaringsdeskundigheid en dus het beroepsmatig inzetten van je eigen ervaringen met ontwrichting/ggz ter ondersteuning van een ander.
Voor mij was het een grotere omschakeling dan ik had gedacht. Daar kwam ik achter tijdens mijn opleiding bij Howie the Harp en op de plekken waar ik sindsdien heb gewerkt. Dat heeft mede te maken met de acceptatie van mijn kwetsbaarheid. Dat is lang een “gevecht” geweest en soms kan ik er nog flink mee stoeien. Inmiddels kan ik er goed mee omgaan. Om kort te gaan: angst en de neiging tot vermijden zijn mijn kwetsbaarheid. Meestal functioneerde ik wel oké maar ging ook veel uit de weg. Dat ging bij tijd en wijle (zeer ernstig) wringen. Veel therapie en doorgaan met ademhalen heeft geholpen.
Nu zet ik mijn ervaring(skennis) in ter ondersteuning van anderen. Dat doe ik onder meer samen met mijn twee collega’s door het faciliteren van de WRAP, inloopmomenten verzorgen, 1 op 1 gesprekken, samen met de ADF (angst dwang en fobie stichting) en de Depressie Vereniging lotgenotengroepen gaan opzetten, creatieve herstelgerichte activiteiten en contacten leggen in de wijk e.d. De Herstelacademie is nog in opbouw en er komen er nog een aantal bij in Rotterdam.
Wat niet is kan nog komen!”
In de wijk IJsselmonde
José Weyers: “Wij zijn eind 2019 begonnen met het opzetten van de Herstelacademie in de wijk IJsselmonde en we zijn onderdeel van SOL. Sinds die tijd is het een komen en gaan van deelnemers van verschillende culturen, leeftijd en fase van herstel. Een mooie diverse groep mensen (voornamelijk uit de wijk) die samen hun eigen weg bewandelen. De deelnemers hebben vooral behoefte aan een luisterend oor en herkenning.
Dat ze er niet alleen voor staan maakt dat ze zich beter in hun vel voelen en door elkaar te motiveren zetten ze stappen in hun weg naar herstel. In de loop der jaren hebben we veel verschillende supportgroepen, cursussen en bijeenkomsten georganiseerd. Naar behoefte en in samenwerking met de deelnemers.
Zo zijn we bijvoorbeeld laatst met twee jongeren (die deelnemer waren) een jongerengroep gestart, hebben we creatieve -en wandelgroepen, cursussen zoals de WRAP en herstellen doe je zelf en eenmalige bijeenkomsten in de zomervakantie met verscheidene thema’s en gasten.
Ervaringen in IJsselmonde
Deelnemer 1
Door een social media post waarin de Herstelacademie in de wijk IJsselmonde hun activiteiten voor het najaar presenteerde, werd mijn aandacht gewekt. Na een klinische opname van 5 maanden voor onder andere mijn Functioneel Neurologische Klachten (FND) miste ik de continuïteit in mijn herstel. Ik kwam uit de kliniek en ik ‘mocht het zelf weer uitzoeken’
Ik besloot mijzelf aan te melden voor de training ‘Schrijf je herstelverhaal’, omdat ik merkte dat ik vaak terug dacht naar vroeger, wat mij depressief en somber maakte. Ik vind het fijn om met ‘gelijkgestemden’ te zijn, zodat je elkaar ook sneller begrijpt en er soms meer diepgang kan zijn. Hierdoor heb ik ook gemerkt dat het herstelproces ook met vallen en opstaan gaat.
De herstelacademie heeft mij weer een toekomstperspectief gegeven, en heb ingezien dat ik mijzelf te tijd mag geven en dat herstel een continue proces waar ik telkens weer nieuwe dingen uithaal.
Deelnemer 2
Ik kwam in de zomermaanden bij de herstelbijeenkomsten. Het was helpend door het contact met lotgenoten. Meestal geldt er in deze maanden namelijk een zomerstop. Wanneer je niet direct op vakantie gaat heb je dan toch een punt in de week waarbij je even kan bijtanken( als het ware,). Bovendien, naar deze bijeenkomsten gaan is ook helpend wanneer je niet direct met mensen praat over wat je bezighoudt. Je, of ik doe niet graag een boekje open over hoe het gaat. Hier kan ik zelf beslissen wat ik doe. Maar zekerheid is dat de gelegenheid er is.
Meer info
Herstelacademie IJsselmonde: (06) 06 83261663 / herstelacademie@anteszorg.nl
Herstelacademie Delfshaven: herstelacademie@wmoradar.nl
1 ping
[…] Prins Alexander en Kralingen-Crooswijk-Noord). Al eerder schreven we over de herstelacademies” https://denk-raam.nl/herstelacademies-in-rotterdam/. De bedoeling is dat in elke wijk een herstelacademie komt, zodat er altijd een bij jou in de buurt […]