Goede resultaten bij actieonderzoek Code Oranje

Op 19 november was het zover: de eindbijeenkomst waarin de (voorlopige) resultaten van het actieonderzoek ‘Code Oranje’ werden gepresenteerd. Diverse organisaties, waaronder Basisberaad Rotterdam, werkten mee aan dit onderzoek: wat is er voor de ‘subacute zorg’: zorg voor mensen die niet acuut is, maar wel binnen enkele dagen tot weken geregeld moet worden. Dit wordt ‘Code Oranje’, naast de codes groen en rood. Het doel is om de wachtlijsten en de druk op de huisartsen te verminderen. Er lijkt veel ‘overbruggingszorg’ beschikbaar, maar nog niet is alles bekend bij iedereen.

‘Psychisch gestoord’

Theatervoorstelling

Theatergroep Psychisch Gestoord

De bijeenkomst was een afsluiting van een tweejarig actieonderzoek in de wijken Vreewijk en Beverwaard. Het onderzoek is een initiatief van de Rijnmond Dokters. De zaal was goed gevuld: deelnemende organisaties hadden de uitnodiging actief verspreid in hun netwerk. De theatergroep ‘psychisch gestoord’ illustreerde hoe -ondanks alle goede bedoelingen-  de zorg voor de cliënt toch soms kan vastlopen. De theatergroep spreekt uit eigen ervaring: de twee dames zijn zelf opgenomen geweest.

Voorlopige conclusies

Vervolgens werden de voorlopige resultaten gepresenteerd. Voor cliënten geldt dat ze veelal behoefte hebben aan een luisterend oor, laagdrempelig contact en (de inzet van) ervaringsdeskundigheid. Ervaren knelpunten zijn de overdracht en samenwerking tussen de diverse schakels. In het tweede gedeelte is geïnventariseerd welk overbruggingsaanbod er is, het inrichten van een vast aanspreekpunt voor de cliënt, en een inventarisatie van de mogelijkheden van een vooraanmelding bij de crisisdienst.

Onderzoekers presenteren hun bevindingen

De onderzoekspresentatie

Gedurende de pilot hebben organisaties kennis gemaakt met elkaar en is geïnventariseerd hoe er beter doorverwezen kan worden naar elkaar. Ook zijn er alternatieven beschikbaar. Goede voorbeelden hiervan zijn de Herstelacademies in Rotterdam en Hulp-/Crisiskaart die in Rotterdam wordt uitgegeven door Basisberaad. Ook wordt er -indien nodig- een verpleegkundig specialist ingezet of de stichting Sumona

Afsluiting

De resultaten zijn goed, aldus de onderzoeker. Mensen met GGZ-problematiek komen minder vaak op het spreekuur en worden meer doorverwezen, ook in subacute situaties. Ook de inzet van de crisiskaart geeft de huisartsen meer handvatten tijdens crisissituaties. Naast het formele netwerk wordt ook het informele netwerk en terugkoppeling gewaardeerd. De onderzoekers geven aan dat volgens planning in januari 2025 de definitieve resultaten klaar zijn.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een informatiemarkt, zodat deelnemende partijen elkaar nog beter leren kennen. Alle deelnemende partijen aan dit project zijn tevreden met de uitkomsten en hopen op een goed vervolg.

Medewerkers van Basisberaad

De medewerkers van Basisberaad

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/goede-resultaten-bij-actieonderzoek-code-oranje/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.