Op 20 november 2023 heeft de gemeente Rotterdam voor de tiende maal de Focusdag gehouden. Ongeveer 1500 professionals uit het sociale domein namen deel deze bijeenkomst in de Doelen in Rotterdam. Het sociale domein houdt in alle inspanningen vanuit de gemeente op het gebied van werk, participatie, zelfredzaamheid, jeugd en zorg. Een delegatie van het Basisberaad is op de dag aanwezig met een stand en een workshop.
Luisteren naar geweten
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam doet plenair de aftrap van de bijeenkomst. Hij stelt dat de menselijke maat moeilijk kan worden vastgelegd in de wet, je zou dan 18 miljoen wetten krijgen. “Geen enkele monnik is gelijk, je hebt dus ook geen gelijke kappen.” In het verleden is wetgeving of beleid wel eens omgebogen voor individuele gevallen.
Bijvoorbeeld de man die zijn uitkering dreigde kwijt te raken, toen hij bij zijn moeder wilde intrekken om mantelzorg te verrichten. Dit zou conform de wet zijn, de kostendelersnorm geldt dan. Toch heeft Aboutaleb besloten hier anders in te handelen: “door tijdelijk de uitkering door te laten gaan, kon een veel duurdere opname in een verpleeghuis worden voorkomen.”
Zorg voor maatwerk, en wanneer een wet niet voorziet in de omstandigheden: luister naar het geweten. Aboutaleb geeft aan dat hij in het verleden veel mails heeft gehad van burgers: blijf mailen, hij leest alle mail, zo belooft hij. Het is tijd voor verandering, alhoewel dat ook moeilijk kan zijn: het wordt tijd dat de overheid weer leert uit te gaan van neer vertrouwen richting de burger.
Slijp de hakbijl
Merijn Ruis geeft workshops en trainingen rond geluk. Tijdens zijn studie psychologie kwam hij er achter dat hij gelukkiger wordt van trainingen en workshops. Deze geeft hij dan ook nu, en doet dat ook met veel plezier en humor.
Geluk is vaak van kortdurende aard: “Je kan blij zijn met een materieel iets, maar op een gegeven moment gaat het wennen.” En dan neemt het geluksgevoel weer af. Hij haalt het verhaal van de houthakker: deze hakte de eerste dag twintig bomen. De tweede dag waren het er nog maar tien, terwijl hij net zo hard werkte. En in de dagen erna nog minder. Af en toe moet je de rust nemen de hakbijl te slijpen.
Geluk betekent ook de hakbijl soms slijpen. “Af en toe moet je de tijd nemen om aan jezelf te werken en aan je geluk.” En wat is nou geluk? Zaken die helpen bij geluk zijn: dankbaar zijn, een praatje maken (ook met vreemden), de uitknop, helpen, en connectie met anderen.
Ook tussen wal en schip is geluk te vinden
Gedurende de dag zijn er workshops. Het Basisberaad Rotterdam heeft een workshop gehouden: ‘Ook tussen wal en schip vind je geluk.’ Op een laagdrempelige manier wordt gekeken naar het werk wat het Basisberaad doet voor de mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. “Het werk is in 1981 begonnen,” zo licht Tim Zonne (cliëntondersteuner) toe, “en nog steeds werken we er aan om de groep mensen in een kwetsbare positie te helpen.”
Ook Anouk Flantua (straatadvocaat) en Bas van Bellen (Denkraam) vertellen over hun werkzaamheden bij het Basisberaad. Anouk werkt als belangenbehartiger voornamelijk voor jongeren die dakloos zijn of dreigen te worden: “we werken bij jongeren zoveel mogelijk met housing first: geef ze eerst een woning, en warm netwerk en de juiste hulp en ondersteuning.” Alle drie onderschrijven het principe dat er wordt uitgegaan van de eigen kracht van de persoon: “we proberen de mensen een stap verder te helpen.”
De vragen tijdens de workshop gaan voornamelijk over samenwerking met andere partijen. “De wil om samen te werken, en samen oplossingen te vinden is er.” Toch zijn er ook uitdagingen, bijvoorbeeld door wachtlijsten kan de hulp niet altijd de hulp of ondersteuning direct geboden worden. Ook hier wordt dan gezocht naar een passende oplossing.
Infomarkt: in de coulissen van de Schouwburg
Naast de workshops kan er kennis worden gemaakt met andere organisaties via de infomarkt in de Coulissen van de Schouwburg. Twee etages vol met stands die bemand worden door organisaties in het sociale domein. Een rondgang leidt al snel tot veel informatie van en over de verschillende organisaties. En voor veel van de medewerkers geldt: een goede manier om contact te leggen met andere organisaties, en inspiratie bij elkaar opdoen. Ook hier geldt: netwerken is net werken. Dit gaat zeker op naarmate de afsluitende borrel nadert.
2 reacties
Hallo Bas; goed verhaal ! Weer een andere kijk op de Focusdag… Maar ik houdt mijn hakBijl scherp en contstateer ook dat de Focusdag in de Doelen was en niet in de Schouwburg… Verder was het de jubileum editie van 20 jaar !
Auteur
Ha Jan, dank voor je strijdbijl! De focus dag was inderdaad in de Doelen, heb het artikel aangepast. Het was echter wel de tiende editie, las ik in de stukken van de gemeente 🙂