Henk W., de bekende Libanon veteraan en nachtwerker bij de Nico Adriaan Stichting (NAS), is ook een groot plaatsvervanger in het Kerkcafé van de Pauluskerk Rotterdam. Als Charley Morse op de maandag weer eens op familiebezoek naar Amerika is, of als dominee Martijn van Leerdam op dinsdag andere verplichtingen heeft, dan komt Henk op het toneel om leiding te geven aan de kerkcafé-praat.
Wat is empathie?
Kort geleden had hij daartoe een interessant thema meegenomen dat hij de bezoekers voorlegde: wat is empathie? En daaraan koppelde hij : hoe ligt de empathie binnen deze groep van vaste bezoekers van het kerkcafé in de Pauluskerk? En ten derde: hoeveel empathie is er binnen je familie ? En vervolgens kreeg ieder na een periode van collectief nadenken het woord.
Anders dan sympathie
Voor mij is er een duidelijk verschil tussen empathie en sympathie. Sympathie is aanvoelen en meevoelen wat de ander beweegt. Daarbij ga je vooral uit van je eigen gevoelens. Bij empathie probeer je jezelf werkelijk in te leven in wat de ander voelt en dat ook mee te beleven.
Anderen noemden ook mededogen, medeleven en medelijden als vormen van empathie en sympathie. De dikke Van Dale noemt het inlevingsvermogen. Aan de mimiek, de gezichtsuitdrukking van iemand anders is vaak veel af te lezen van wat die persoon voelt. In een therapeutische omgeving kan dit helpen om bijvoorbeeld met dementerende mensen op de juiste manier om te gaan.
Weerklank en erkenning
In de groep van het kerkcafé wordt weerklank en erkenning ervaren. Dit geeft voor de deelnemers ook een gevoel van thuiskomen en bijkomen van de hectiek, de verwarring die het eigen leven soms geeft. De kunst is vaak om vooral te luisteren in plaats van luid je eigen mening te geven, want ook dat komt voor bij de bezoekers van het Kerkcafé, bij sommigen met een wat dogmatische instelling. Dit helpt hen mogelijk om eigen twijfels te overkomen.
Eigen familie
Ten aanzien van de eigen familie waren de empathische gevoelens zeer verschillend. Sommigen houden liever gepaste afstand en komen tot een stoïcijnse acceptatie van wat daar gebeurt. Anderen zijn verbaasd over de grote verschillen in personages van het gezin waar zij uit voortkomen. Maar empathie kan je helpen je in te leven in het karakter van je verwanten.