Nooit had ik er van gehoord, maar het bestaat al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw, dus al dik zeventig jaar. Het gaat om je te verbinden met de natuur als je daar als westers rationeel mens het contact mee verloren bent. Produceren, produceren, consumeren. consumeren. consumeren en dan vooral veel geld verdienen aan die consumptie manie. Hoe verslavender het product is, hoe beter. Want dan heb je trouwe klanten die je veel geld bezorgen. Maar ja, dat geldt ook voor heroïne en cocaïne. En zelfs aan gokken kan je helemaal verslaafd raken. En dan natuurlijk werken. werken , werken om al dat geld te verdienen waarmee je die waardevolle artikelen kunt kopen. Een tweede auto, een droomreis naar Bali en dan opeens… burn-out! Dat heet opgebrand en kost je heel wat geestkracht en medische en psychologische hulp om er weer bovenop te komen. Soms escaleert het verder en doen mensen een poging om uit de prestatiemaatschappij te stappen. Veel mensen weten niet dat je 113 zelfmoordpreventie kunt doen.
Verbinden met de natuur
Veel beter hadden ze elke dag de natuur in kunnen gaan om tot rust te komen met hun rug tegen een eeuwenoude boom, of in een beek te zwemmen, of gewoon naar de bloemen te kijken en hoeveel vlinders en bijen wel op die geurige wonderdingen afkomen. Je weer verbinden met de natuur en ook met je eigen lichaam zonder daar een vreetmachine van te maken maar door te genieten van wat je in de natuur meemaakt en wat die voor eetbaars voortbrengt.
Workshops
Lara, de coördinator van de Voedseltuin aan de Gedempte Keilehaven (Rotterdam) gaf een workshop over de ecofilosofie in het kader van het Festival Gezond Verstand. De Voedseltuin was een uitbreiding van de eerste Voedselbank die daar vlakbij in een van de havenloodsen aan de Keilehaven werd ingericht door Sjaak en Clara Sies. Zij wilden niet alleen verpakte producten van de voedsel industrie leveren maar ook verse groenten zo uit de grond. Er kan tijdens het Festival ook in de Voedseltuin gewerkt worden om het contact met de natuur te ervaren. En niet alleen daar maar ook in de Spoortuin, het Essenburgerpark, de Buurttuin bij het Dakpark en zelfs in de Paleistuin van het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan. Daar ga ik heen. Kom ook!

1 reactie
Ik eet vlees. Met plezier en met dankbaarheid voor het dier ook al vind ik dat het dierwelzijn, vooral de slacht, vriendelijker en humaner kan. Tegenwoordig eet ik soms halal vlees omdat ik gelezen heb dat de dieren van te voren verdoofd worden en het vlees beter is. De Nederlandse boeren en vleesindustrie blijkt uit onderzoek het meest diervriendelijk te zijn ipv in de VS en Oekraine en andere landen. Los daarvan is de groente en fruitindustrie steeds meer geënt op volume ipv kwaliteit. Bij fruit wordt er meer gekweekt op zoet en bij groente meer volume ipv meer mineralen en vitaminen. Deze industrie ik ook ziekmakend. Waarom wordt er vanaf de jaren 2000 steeds meer winkels geopend met miniralen, supplementen en vitaminen. Mijn opa en schoonmoeder zijn rond de 90 geworden. Zonder supplementen en vitaminen. En hebben ook de periode van de DDTs meegemaakt op groenten. Raar toch?