Een historisch onderzoeksproject werd op maandag 28 oktober 2024 opgestart in het “Verhalenhuis Belverdere” op Katendrecht. Het gaat dan ook om een verhalenproject. Op de website www.drugsmonologen.nl kan iedereen zijn/haar ervaringen met drugsgebruik in een verhaal kwijt. Het is een project van de Open Universiteit onder leiding van professor doctor Emma Blok. Zij is hoogleraar “Geschiedenis van Mentale Gezondheid en Cultuur”. Haar medewerkers Nikki de la Rie en Ton Nabben voeren het onderzoek uit en vertelden er die maandag over op de Kaap. Op hun website www.ou.nl staan de eerste resultaten over subcultureel drugsgebruik.
Maar die maandag op de Kaap was het Liesbeth Vollemans die het spits afbeet met haar verhaal “Rotterdam in Roes”. Over hoe zij argeloos met harddrugs begon na marihuana en hasj geprobeerd te hebben. En met beelden van Perron Nul en de Pauluskerk. Omdat het overlast gaf dat mensen op perron 1 op het station in het toilet van de wachtkamer gingen spuiten werd er een alternatief perron vóór het station gemaakt alleen voor die spuitgasten. De Mariniers uit Den Helder veegden die plek schoon zoals zij al eerder met het monument op de Dam hadden gedaan… Via dominee Hans Visser kwamen die weggeveegde mensen tenslotte in de Nico Adriaans Stichting; de NAS terecht waar zij nog steeds een plek hebben. Liebeth vertelde ook over “The Basement” aan de Mathenesserlaan en de Drugs Detox aan de Heemraadsingel waar je door oranje geklede aanhangers van de Bhagwan werd geholpen om van je verslaving af te komen… Hun methode was vaak nogal wonderlijk en Liesbeth bleef er ook niet lang. Zij is twee keer afgekickt en werd tenslotte consulent voor verslaafden die ook van hun drugsgebruik bevrijd wilden worden. In de Pauluskerk is zij nog steeds graag gezien. Ook Jack Timisela met Molukse roots vertelde zijn verhaal van verslaving en bevrijding in Rotterdam.
Verder hoorden wij het verhaal van pastor Zwanine Siedenburg uit Amsterdam. Zij vertelde dat zij als dominee vaak een grafrede moest houden voor mensen die als verslaafde gestorven waren door een overdosis drugs of door een ziekte als gevolg van hun ongezonde levenswijze of door hun vaak dakloze bestaan. Met biograaf René Buné zoekt zij nu in Amsterdam naar de levensverhalen van deze sociaal marginale mensen en vaak eenzame stadsgenoten. Op de website www.walkoflife.nu zijn hun verhalen te vinden (.nu en geen .nl want daar vind je de verhalen van wandelaars) Er is nu ook een landelijk netwerk van vrijwilligers om een sociaal testament te maken en dat op die website te zetten nog voor dat die mensen sterven zonder dat er iets over hen bekend is.
Die organisatie vierde op 26 Mei 2024 het eerste jaar van hun bestaan in de Olofskapel in Amsterdam. Zie hun verslag op de website in de rubriek “actueel” Ook in Rotterdam is deze organisatie actief met als coördinator dominee Martijn van Leerdam van de Pauluskerk.
Hun website heeft ook een interactieve kaart waarop je de hotspots van die geschiedenis van het drugsgebruik in Nederland kunt vinden. Komisch ! Je kan er zelfs de plek vinden van het “Holland Pop Festival Kralingen” waar wiet blowen voor het eerst massaal werd toegestaan… Ik was daar bij met vrienden uit Amsterdam; “Een grote blije bende ” Verder zijn er veel bekende en roemruchte of beruchte plekken op die kaart te vinden…
Jan Bijl
DRUGS MONOLOGEN
Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/drugs-monologen/