Het drama achter de verwaarloosde psychiatrische patiënt.
‘verzonnen psychose’
Bas Haan is rechtbankverslaggever en onderzoeksjournalist bij de NRC. Hij hoorde over Thijs Hermans, 27 jaar en student aan de Technische Universiteit in Delft Maar zo psychotisch als een Maartse haas of als een ouderwetse hoedenmaker met kwikvergiftiging (zie ‘Alice in Wonderland’). Thijs stak in Limburg op de Brunssumerheide drie willekeurige wandelaars dood. Daarmee werd hij een prooi van de rechtbank en de pers en de publieke opinie, en veroordeeld als een misdadig monster. Hij was al onder behandeling geweest en had een poging tot zelfmoord gedaan. Maar de rechtbank dacht dat hij helemaal geen psychose had en alles had verzonnen.
Bas Haan deed verslag in de NRC over deze zaak vanuit de positie van Thijs als patiënt, en niet als een moordspektakel. Dat leverde hem heel wat informatie en inzicht op over de falende geestelijke gezondheidszorg (GGZ) die in veel gevallen niet goed met haar cliënten omgaat. Vaak wordt medicatie voorgeschreven die juist gewelddadig en psychotisch gedrag oproept, en die ook cliënten tot zelfmoord brengt zonder eerst 113 te bellen. Bas Haan beschrijft in zijn boek 5 gevallen waarin steeds andere kanten van het falende GGZ beleid en aanpak aan de orde komen. De meest kwetsbare patiënten krijgen niet de juiste geestelijke gezondheidszorg met vaak dodelijke gevolgen.
‘Te gevaarlijk voor de kliniek’
Zoals ook Kenzo die in de politiecel vastzat vanwege diefstal van kattenvoer in de supermarkt. De psychiater van de regionale crisisdienst van de GGD vond hem te gevaarlijk om in een kliniek op te nemen. De politie die hem met geweld heeft gearresteerd kan hem niet langer vasthouden voor diefstal van wat kattenvoer. Ze laten hem dus gewoon weer vrij met het advies om naar zijn huisarts te gaan. Vervolgens doodt hij een buurvrouw en haar nicht en schiet met een kruisboog op een vluchtende verpleegster en op de politie. Maar die schiet hem neer. Maar hij overleeft na 3 weken coma.
Toename meldingen verward gedrag
Elk jaar schiet de politie zo’n tien mensen dood die ‘verward gedrag’ vertonen. En daarover komen steeds meer meldingen binnen, vele honderden per jaar. Meestal gaat het dan om verwaarloosde cliënten van de GGZ die vanwege steeds langer wordende wachtlijsten geen tijdige hulp en zorg krijgen, Het afbraakbeleid van de regeringen van Mark Rutte is daar volgens mij een belangrijke oorzaak van. En de vrienden van Geert Wilders zullen dat ook niet gauw verbeteren.
Meer inzicht en begrip
Bas Haan was twee keer op de radio bij mijn favoriete programma’s ‘Met het Oog op Morgen’ en ‘Nooit meer Slapen’. Zijn boek ligt net bij Donner, dus ik ben het meteen gaan kopen. Hierbij mijn bespreking en aanbeveling om het ook te lezen ! Alleen door inzicht en begrip kan die zorg beter worden.