Door Bianca van Dijk
De laatste tijden hoor/lees je steeds meer over autonomie en soevereiniteit. Om te beginnen, wat is (het verschil tussen) autonoom en soeverein?
Verschil autonoom en soeverein
De autonome burger gelooft dat de Nederlandse wet- en regelgeving niet op hen van toepassing is en dat de overheid geen macht over hen mag uitoefenen. Dat betekent ook dat zij financiële verplichtingen waarvan zij vinden dat ze daar nooit toestemming voor hebben gegeven, zoals het betalen van sommige belastingen, uit de weg gaan. Toch onttrekken zij zich niet helemaal aan het systeem, ze willen bijvoorbeeld wel graag aanspraak maken op bepaalde financiële voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering.
De soevereine burger gaat nog een stapje verder. Zij doen afstand van elke vorm van externe autoriteit. Zo hebben ze naar eigen zeggen geen paspoort of BSN-nummer. Op geen enkele wijze maakt de soeverein gebruik van zaken uit het systeem.
Aantrekkelijk bij schulden?
Dit klinkt heel aantrekkelijk voor mensen met schulden, door je autonoom of soeverein te verklaren zou je je aan de regels kunnen onttrekken. Je zou dan geen belasting hoeven betalen, en aan je financiële verplichtingen niet voldoen. Echter slaat de president van de Hoge Raad alarm over het groeiend aantal Nederlanders dat zich ‘autonoom’ of ‘soeverein’ verklaart. Die spreekt zelfs over kwetsbare burgers die verder wegzakken.
Veel desinformatie
Mensen worden door desinformatie op het verkeerde been gezet. Ik lees vooral veel over mensen die bijvoorbeeld in flinke schulden verkeren. Online of van bekende krijgen ze te horen dat ze geen rekeningen meer hoeven te betalen door bijvoorbeeld hun huis als een ambassade te verklaren. Deze mensen sturen dus brieven naar de gemeente waarin ze afstand van hun verplichtingen nemen. Hierdoor komen veel mensen in nog ergere schulden terecht.
Steeds meer deurwaarders krijgen hier ook mee te maken en er zijn al uithuiszettingen geweest. Let goed op door wie je, je zomaar laat informeren. Zeker met social media ligt er een groot gevaar op de loer betreft desinformatie. De gewone huis tuin en keuken man/vrouw heeft naar eigen zeggen op socialmedia overal een universiteite opleiding in gevolgd.
Check en dubbelcheck
Wat ik met dit artikel vooral wil zeggen: Kijk uit door wie je je wat wijs laat maken. Als iets te goed klinkt om waar te zijn dan is er een grote kans dat, dat waarschijnlijk zo zal zijn. De groep mensen die boos is op de maatschappij neemt steeds verder toe. De verkiezingsuitslagen hebben dat ook laten zien. Maar zo zijn er altijd mensen die graag nog een stapje verder gaan. Mensen die graag meerdere mensen met zich mee willen hebben. Denk maar aan school vroeger bijvoorbeeld. In ons geval ging het om onze jassen die we niet meer mee mochten nemen in de klas. Iedereen weigerde zich aan deze regel te houden. Zo kwam de regel ook al gauw weer te vervallen. Echter laat de overheid zich niet zo gemakkelijk bespelen. Regels staan nou eenmaal vast.
Laat je heel goed informeren over iets voordat je iets besluit te doen. Dat is de enige tip die ik je hier mee zal geven.