Donderdag 31 oktober viert de Stichting Onder Een Dak (STOED) uit Maassluis haar 35e verjaardag. Een leuk feestje in theater de Koningshof wordt georganiseerd voor cliënten, vrijwilligers en personeel. Samen met mijn broer die ook cliënt is reis ik per fiets van Vlaardingen naar Maassluis. Een ritje dat ik al veertien jaar doe. Meestal door de bekende Zuidbuurt, waar ik aardig wat kilometers heb gemaakt door de jaren heen.
Rond de klok van 16h00 druppelen de cliënten en medewerkers van STOED één voor één binnen. Ook Seniorenwelzijn is aanwezig. Bij binnenkomst is er een kop koffie of thee met een gebakje.
Om 16h30 doet bestuursvoorzitter Robert van der Krogt een openingsspeech, waarna het feest ingeluid wordt met live muziek. Voor degenen met losse heupen is er de gelegenheid om een dansje te doen. Met enkele consumptiebonnen kan een frisje of een alcoholische versnapering genomen worden. Tegen het eind van de middag opent het lopend buffet. Allerlei delicatessen worden uitgeserveerd door medewerkers van het theater. Tegen 19h00 zit het feestje erop en kan er teruggekeken worden op een gezellig samenzijn van cliënten, medewerkers van de Hooftzaak en begeleiders van STOED.
Zelf ben ik sinds 2005 cliënt van STOED, de stichting die kwetsbare mensen begeleidt op woon-, werk- en leefgebied. In 2006 huur ik via STOED mijn woning waar ik tot op de dag van vandaag woon. Anno 2019 kan ik mezelf rekenen tot het meubilair. Ik bezoek al sinds 2005 het activiteitencentrum van STOED.
In de afgelopen 14 jaar kom ik op 3 verschillende locaties. De oudste locatie is aan de Richard Hollaan waar inmiddels nieuwbouw staat. In 2006 wordt verhuisd naar een nieuw pand aan de Zuidvliet waar ook het kantoor van de Stichting is gevestigd. Vanaf 2013 is er een nieuwe locatie. Buurtcentrum “de Hooftzaak” te vinden aan de PC Hooftlaan. Naast maaltijdvoorziening is er een creatief atelier en een houtbewerkingsplaats. Ook heeft de Hooftzaak een eigen winkeltje waar producten uit de crea en de hout worden verkocht. Bovenal is de Hooftzaak een ontmoetingsplek voor een goed gesprek en een bak koffie.
Waar de Stichting eerst exclusief voor cliënten was met een indicatie is het buurtcentrum tegenwoordig toegankelijk voor een breed publiek. Een groepje senioren uit de buurt doen elke dinsdagavond en donderdagavond mee aan de maaltijd. Een mooie verbinding tussen verschillende mensen.
Zelf doe ik in de loop der jaren mee aan verschillend vrijwilligerswerk. Ik kook jaren met een vast clubje vrijwilligers en heb ook een tijdje de lunch verzorgd in samenwerking met Marijke van der Kroft, één van de gastvrouwen van de stichting.
Het biljart is een geliefde plek voor veel bezoekers. Zelf heb ik me ook een aantal jaar gewaagd aan dit moeilijke spelletje, met wisselend succes. Verder is er een clubje klaverjassers die wekelijks samenkomen om dit kaartspelletje gezellig met elkaar te spelen.
Elke dinsdagmiddag kom ik samen met mijn broer eten, een wekelijks ritueel. Vroeger zelfs twee maal in de week, omdat de maaltijd op zowel de dinsdag als de donderdag wordt verzorgd. Voor een kleine €5,- krijg je een fatsoenlijke driegangen maaltijd voorgeschoteld. Het eten is altijd goed en de gezelligheid en warmte doen je toch steeds weer terugkomen.
In de Hooftzaak werken 2 gastvrouwen. “Tante” Marijke is al jaren het gezicht van de avondmaaltijd. Met passie en bevlogenheid serveert zij 2x per week de maaltijd uit. Officieel is ze AOW-gerechtigd maar ze blijft toch gewoon doorgaan uit liefde voor de Stichting. Rilana is 4 dagen per week werkzaam in de Hooftzaak. Als duizendpoot en manusje van alles ondersteunt zij in de dagelijkse ontvangst van cliënten. De omgang met de cliënt maken dat zij haar werk erg graag doet, een spelletje mens-erger-je-niet of rummikub doen en een praatje maken behoren tot haar taken. Rilana begint in de huishouding bij cliënten thuis. In 2013 begint zij met dit werk, in 2016 komt ze in de Hooftzaak werken. Ze overweegt een opleiding tot activiteitenbegeleidster maar is ook wel erg tevreden met haar huidige werkzaamheden. Van tijd tot tijd volgt ze een cursus om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de zorgwereld. Als er dan toch een droom is dan is dat om begeleider te worden op de BW (beschermde woonvorm), een groepswoning voor diegenen die niet meer thuis kunnen wonen.
1 reactie
Klink gezellig, daar!