Hersteladademie

In Spangen is een jaar geleden een Herstelacademie opgestart. In IJsselmonde en ook in Schiedam/Delfland draait de Herstelacademie al iets langer. De gemeente Rotterdam wil zelfs in elke wijk/deelgemeente een Herstelacademie vestigen. In september wordt er ook in Charlois een begin mee gemaakt. Belangrijk dus.

Wat is een Herstelacademie?

Een Herstelacademie is een laagdrempelige plek waar ieder met sociale of psychische problemen binnen kan komen met vragen naar informatie of om hulp. Veel huisartsen verwijzen hun klanten met psychische klachten waar zij zelf niet zo veel mee kunnen dan door naar de Herstelacademie. Maar ook zonder indicatie of verwijzing kan je er komen, de Herstelacademie is er voor iedereen. De Herstelacademie heeft een inloopfunctie en is ook een vrijplaats.

Ervaringsdeskundige medewerkers

Je wordt er niet ontvangen door mensen in witte jassen maar door mensen met een voornaam die eerst echt kennis met je maken voordat er over problemen wordt gepraat. Alle vier de medewerkers van de Herstelacademie in Spangen zijn ervaringsdeskundig, dus zij weten waar hun bezoekers het over hebben. Natasja en Sjoerd hebben de opleiding voor ervaringsdeskundigen “Howie the Harp” in IJsselmonde gedaan. Saskia heeft ook een meerjarige opleiding gehad. Tabitha Mudde, trainer op het gebied van ervaringsdeskundigheid bij Basisberaad Rotterdam, werkt er al een jaar als coördinator. De andere medewerkers worden betaald door WMO-Radar dat hier subsidie van de gemeente voor heeft gekregen.

Westervolkhuis: paleis naast het kasteel

Kasteel in SpangenDe Herstelacademie heeft onderdak gekregen in het Westervolkshuis; een soort sociaal paleis naast het Kasteel van Sparta, op een hoek van het grote parkeerterrein. Het Westervolkshuis had al een sociale inloopfunctie waar mensen elkaar ook konden ontmoeten bij een wekelijkse maaltijd, verzorgd door Annie Verdoold. Die maaltijden zijn er na de corona periode nog steeds; je moet je nu wel aanmelden.

Terug naar de basis van de samenleving

Tegenover het Westervolkshuis in het Kasteel had stichting Reakt al eerder een vestiging ‘Klein Spangen’ die uitbehandelde GGZ cliënten hielp met herintrede in de maatschappij. Denkraam was aanwezig bij de opening van Klein Spangen. Dat inloopcentrum kwam weer voort uit de vestiging van de Stichting Op Weg aan de van Harenstraat. Net als Corridor, dat begon als ‘Wegloophuis Psychiatrie’  had Stichting Op Weg zijn oorsprong in de antipsychiatrie beweging uit begin jaren ’80. Deze werd in Nederland opgestart door de psychiater Jean Foudraine, bekend door zijn boek ‘Wie is van hout …’. Hij wilde zijn klanten in de eerste plaats als mens zien en en zo ook met hen omgaan, niet als een ziektegeval met een diagnose uit het dikke sprookjesboek DSM.

Maar ja, de Stichting Op Weg ging net als het Basisberaad failliet in moeilijker tijden. Ook Reakt ging failliet en werd overgenomen door Parnassia dat de locatie Klein Spangen weer sloot (ik heb alle foto’s nog) . Maar nu waait er kennelijk weer een andere wind en krijgt de hulp aan de basis van de samenleving weer een nieuwe kans met de Herstelacademie.

Later deze maand zullen we op deze site nog uitgebreider kennismaken met de Herstelacademie.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/herstel-academie/

1 ping

  1. […] eerder schreven we over de Herstelacademie in Delfshaven: een laagdrempelige plek waar je kan werken aan je herstel. Elke werkdag is er een […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.