Voedselbank Rotterdam krijgt sinds kort verse groenten en fruit uit het nabije Westland. Geen dumpwaar, maar goede, verse gevarieerde partijen “te veel”, die nog dagen kunnen meegaan. En dat gaat zo hard, dat ook de voedselbanken in de verdere regio kunnen meedelen; momenteel hebben ze het over vaste aanvoer van zo’n 8ooo kilo per week, terwijl Rotterdam zelf zo’n 2000 pakketten per week verstrekt. Daar verloopt via de nieuwe stichting Groente en Fruit Brigade waarbij al zo’n 30 leveranciers (telers en handelaars) zijn aangesloten om hun overtallige (rest)partijen af te staan. Best Fresh Group stelde om niet de noodzakelijke koelruimte beschikbaar.

Het seizoen en een 4-tal leveranciers boden de eerste 14 dagen tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines, bosuitjes, komkommers, avocado’s en zoete aardappelen. Daar kun je veel gezonde, zomerse gerechten samenstellen 🙂

Als consument met smallere beurs in prijzige winkels staande (groentejuwelier is niet voor niets een woord) word je bijna jaloers over al dat gratis, verse gezonde aanbod te horen. Maar niet getreurd, word vindingrijk! Mogelijk zet het je aan eens naar de markt te gaan of je eens te verdiepen in het fenomeen groeten- en/of fruitboxen, te kust en te keur beschikbaar; ophalen of bezorgen, gewoon dan wel biologisch,..

En tuurlijk ben je toch altijd liever gewoon in staat je eigen boodschappen te doen en waar en wat je wilt. Lijkt het je wel eens iets om rechtstreeks bij de bron te shoppen, is BoereGoed, een mooie optie (zie hier voor adressen). Tussen Delft en Rotterdam zijn een 10- verkoop- en afhaalpunten, die duurzame, verse en gezonde groenten en fruit, zuivelproducten en vaak nog wel meer vers uit de buurt aanbieden.
De lokale producten worden ook wel geteeld in de BoereGoed Buurtkas, waar vrijwilligers een sociale en nuttige dagbesteding vinden.

Bronnen: VB NL, AD, Boeregoed, d.d. 30 juli 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.