Sint-janskruid wordt verkocht als natuurlijk antidepressivum. Dat klinkt misschien onschuldig maar dat is het allerminst. Sint-janskruid heeft namelijk ernstige interacties met verschillende medicijnen.

In de uitzending van Radar van 22 januari 2018 werd het sint-janskruid nader onder de loep genomen: is het wel een veilig om het kruid te gebruiken in combinatie met andere medicijnen? Internist-Oncoloog Ron Mathijssen waarschuwt al jaren voor de risico’s van het gebruik van sint-janskruidproducten. Toch merkt hij dat gebruikers denken dat gebruik van zo’n natuurlijk middel, dat overigens vrij verkrijgbaar is, geen kwaad kan. In zijn opinie zouden sint-janskruidpreparaten dan ook niet zomaar vrij verkrijgbaar moeten zijn bij drogist of natuurvoedingswinkel.

Ron Mathijssen is echter niet de enige die hiervoor waarschuwt; al eerder waarschuwde het RIVM dat vooral preparaten van het sint-janskruid de werking van enkele medicijnen tegen virusinfecties, kanker en van middelen die het afweersysteem kan onderdrukken. De werking van de andere pillen wordt juist versterkt. Bijvoorbeeld vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken in combinatie met sint-janskruid kunnen alsnog zwanger worden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is van mening dat het in het belang is van de consument dat producten met St. Janskruiden geregistreerd worden als geneesmiddel. Op die manier kan het College toezien op de kwaliteit en dat bekend is wat de gunstige en ongunstige effecten van het middel zijn. “Dat betekent ook dat het middel via de apotheek wordt verkocht,” aldus prof. Dr. Ton de Boer van het College. “De apotheker die kan controleren of er interacties zijn en of je het beter niet kunt gebruiken.”

De meningen over het aannemen van zo’n dergelijk wetsvoorstel zijn echter verdeeld: de minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, laat in een reactie weten dat hij verbieden van sint-janskruidproducten via de drogist te ver vindt gaan. “Het gevaar van wisselwerking met geneesmiddelen geldt namelijk niet voor alle kopers van kruidenpreparaten met sint-janskruid. Niet iedereen gebruikt immers geneesmiddelen waar sint-janskruid een wisselwerking mee heeft.”

Bekijk hier de uitzending en het volledige dossier van Radar, inclusief alle reacties van de verschillende betrokken partijen. Indien je twijfelt over het gebruik van bepaalde kruiden in combinatie met medicijnen, schroom dan niet om je van te voren goed in te informeren en navraag te doen bij je arts of apotheker.

Bron: AVROTROS Radar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.