Waarom is deze sla voor morgen? Dan kan die lekker koel mee op picknick, naar buiten, bij de barbecue, op het balkon, enz.. als de zon weer eens heerlijk wil schijnen. Laatst was het er zo’n weekend voor en hoewel het weer ons nu even in de steek laat, gaan we wat mij betreft toch de juiste kant op, met nog de hele zomer in het verschiet.

Groente en/of fruit vormen de basis van je salades. Hoe steviger de groente, hoe dunner je deze snijdt. Niet al te rijp fruit is beter dan overrijp, het wordt nog zachter in de dressing en je bent er niet op uit een plakkerige boel te maken. Maak een keuze uit wat er op de markt is en wat jij lust en varieer de volgende keer weer eens met iets anders.
Er zijn natuurlijk allerlei machines voor in de handel, maar een scherp mes plus een goede dunschiller en/of schaaf volstaan.
Zorg dat je bakjes en/of zakjes met de helemaal klaargemaakte groente/fruit klaarstaan in de koelkast en zo ook de gemengde dressing. Harde groenten/fruit doe je alvast door wat dressing. Als je naar buiten wilt staat alles al klaar en heb je het enkel nog te mengen en in een koeltas te doen; dan wel blijf je lekker thuis en maak je een schaal of bord op.

– Taugé, kort heet afgespoeld en dan rap flink koud nagespoeld
– Wortel, gewassen, in reepjes (getrokken met dunschiller)
– Komkommer, (idem)

Alle soorten kool, gesneden of geschaafd
Paprika‘s, peultjes, sjalotjes – in heel dunne reepjes
Bietjes, raapjes, appel, – in luciferstukjes gesneden
Prei of lente-ui in (dunne) ringen gesneden
Ananas, mango, meloen, peer of ander fruit in dobbelsteenblokjes gesneden.

Dressing:
Zuur: 2 limoenen, het sap
Zoet: 2 á 4 el (palm) suiker
Zout: 1/2 dl sojasaus (Kikkoman)
Scherp: fijngehakte peper of wat sambal,..

Opties:
1 el fijn geraspte verse knoflook
1 el fijn geraspte verse gember
2 eetlepel sesamolie of 4 el sesamzaadjes, geroosterd
Vissaus (deels) in plaats van sojasaus

Als je het gehele mengsel wat smeuïger wil klop je dit goed op – en je mengt het naar wens bij je salade:
125 ml neutrale olie
125 ml rijstwijn of appelazijn
mespuntje zout, mespuntje wasabi

Voor wie van kruiden houdt, denk aan:
Korianderblad, munt, basilicum, (blad)selderij, peterselie, lavas,…

Gekookte mie en vooral ook de zogenaamde “glasnoedels van de mungboon” zijn ook erg lekker voor meer vulling en textuur in je salade. Verder kun je het knapperige van bamboe-scheuten gebruiken of wat waterkastanjes, die een heel aparte smaak hebben, beiden uit blik (toko).

Zelfs eiwitten kun je desgewenst aan een salademaaltijd toevoegen in de vorm van koude (gebakken) tahoe, timpeh, paddenstoelen, of gare kip, vis, vlees, ei of noten. Mix, Cool, Enjoy!

Bron: eeuwenoude inspiratie uit vooral Azië

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.