Pruimen, vooral de blauwe, zijn een rijke bron van hydroxykaneelzuren, anthocyaninen en flavonoïden. Er zitten mineralen in voor de botopbouw, ijzer tegen vermoeidheid; ze zijn heilzaam bij diabetes, hoge bloeddruk en mogelijk voorkomen ze darmkanker. Ook bevatten ze aanvullend veel vezels en meer laxerende stoffen. Eet het hele jaar door maar gerust zoveel gedroogde pruimen als je denkt dat jou gezond houden. Maar alle gezondheidsclaims nu even terzijde, we gaan snoepen!

De verse pruimen lopen namelijk nu al weer tegen het einde van hun seizoen en die zijn behalve gezond gelukkig ook nog eens erg lekker ! Zodat het wel misschien leuk is, nu de kou weer in de lucht komt, nog eens een lekkere taart te bakken met wellicht de laatste verse pruimen van dit jaar.

Nodig:                                                                          Oven voorverwarmen op 200 ° C
125 g kwark
4 el neutrale plantaardige olie
4 el melk
80 g suiker
0,5 pakje bakpoeder
mespuntje zout
200 g bloem (wit meel, óf 50/50 – met volkorenmeel)
boter voor de vorm

3 pond pruimen, paarse
3 el olie of boter
suiker en kaneel naar eigen smaak (bijv. paar el sluiker en tl kaneel)
als je dat wilt extra wat amaretti (koekjes), verkruimeld en/of zuivel (serveertips)

Meer
Verwacht je veel genieters, dan kun je alle hoeveelheden eenvoudig verdubbelen.
In plaats van in een bakvorm kun je het deeg dan op een bakblik verwerken; ook hier een randje optrekken en na het bakken in vierkante of rechthoekige stukken snijden.

Maken deeg: Meng kwark, olie, melk, suiker, zout en bakpoeder goed en doe de bloem erdoor. Kneed het deeg tot het soepel is. Rol het dan uit en doe het in een bakvorm. (licht ingevette springvorm, vlaaienvorm of leg het op een idem bakplaat). Je hoeft maar een klein randje van deegkorst te vormen (2 cm optrekken is wel voldoende).

Pruimen: Was de pruimen, verwijder de pitten, snijd de pruimen door of in kwarten en verdeel ze netjes over het deeg. Je kunt er nu 3 el olie over sprenkelen en er suiker en kaneel naar smaak over strooien.
Of je kunt zachte boter suiker en kaneel naar smaak mengen en er in vlokjes over verdelen.

Bak de taart op 200 ° C gedurende 20-25 minuten tot het deeg gaar is. Houd zo nodig uitstekende puntjes in de gaten. Bij brand risico losjes afdekken met aluminiumfolie.
Als je pruimentaart uit de oven komt, kun je er naar smaak nog extra suiker en kaneel of de verkruimelde amaretti (amandelkoekjes) over strooien.

Serveren:

Erg lekker om lauw of op kamertemperatuur in punten te serveren met geklopte slagroom of naast vanilleroomijs. Liefhebbers van blauwe kaas kunnen de taart zelfs daarmee combineren; laat de extra suiker/kaneel of koekjes dan maar weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.