Pijn ? Stillen ! Maar hoe ?

Mevrouw Anke Lambooi van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en professor Jan Franke die onderzoek doet naar technische pijnbestrijding in plaats van pillen hebben daar elk hun ideeën over.
Maar allebei hebben zij een petitie ondertekend waarbij bezwaar wordt gemaakt dat zware pijnstillers zomaar op de plank liggen bij supermarkten als Albert Hein en Plusmarkt. Dit terwijl al die pijnstillers, zelfs het populaire Paracetamol een deskundig advies nodig hebben van huisarts, drogist of apotheker voor een verantwoord gebruik door elke individuele klant die de pillen wil gaan slikken. Door die snel van de supermarktplank gegriste pillen als Diprofen, Ibuprofen, Diclofenac en ook Paracetamol sterven per jaar zo’n 540 mensen.

Paracetamol is het veiligst en goed met andere medicijnen te combineren. Het is al in 1893 bij toeval ontdekt maar nog steeds is onbekend hoe het eigenlijk werkt als pijnstiller. Waarschijnlijk een mix van effecten.

Maar onschuldig is het niet. Toen ik op 16 februari van vorig jaar mijn heup brak en toen een halfjaar rond moest hobbelen met een rollator om bij het Basisberaad te komen voor de Denkraam redactie vergaderingen moest ik de Paracetamol slikken om dit zonder pijn mogelijk te maken. Maar ik mocht niet meer dan 2 gram per 4 uur innemen en dat dan 4 keer per dag. Je lever moet al dat chemische spul weer ontgiften en mag dan geen overdosis te verwerken krijgen. Gelukkig genas mijn been nogal snel en kon ik de dagelijkse dosis al gauw flink verminderen zodat mijn lever en nieren meer rust kregen en ik toch zonder pijn door de stad en in de bus kon manoeuvreren. Na een half jaar kon ik weer fietsen en ging alles weer zonder pijnstillers.

Diclofenac is heftiger. Het is een ontstekingsremmende pijnstiller die ik tijdens de week in het ziekenhuis te slikken kreeg. Ik werd diezelfde dag nog geopereerd en de breuk werd gerepareerd met schroeven en een metalen plaat om de twee stukken weer aan elkaar vast te zetten. Kans op infectie dus en daarom Diclofenac. Maar ik kreeg dat middel niet dan nadat ik uitvoerig ondervraagd werd over verder medicijngebruik en allergische reacties. Want Diclofenac, een populair zelfzorgmiddel uit de supermarkt kan maagbloedingen veroorzaken. En ook nierproblemen of hoge bloeddruk, vooral bij oudere mensen die ook andere medicijnen gebruiken. Levensgevaarlijk dus.

Nederland kent 3 categorieën van medicijnen. De eerste groep mag alleen op recept door de apotheek worden verstrekt. Groep 2 mag alleen door de drogist of apotheker worden verkocht zodat deze mensen die er voor opgeleid zijn en ook ieder jaar worden bijgeschoold een deskundig advies kunnen geven aan ieder die het middel wil kopen. De derde groep mag vrij worden verkocht en komt zo ook in de supermarkt terecht.

Maar de klant met pijnklachten overschat dan vaak de eigen kennis, leest de bijsluiters niet en onderschat de risico’s. en vraagt ook niet bij de drogist of de deskundig opgeleide assistent om advies. Zo krijg je 540 doden per jaar. En ook nog enkele duizenden doden door onverantwoord gebruik van andere gevaarlijke medicijnen. Pas op en denk na !

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik  (IVM) wil dat de klanten actief worden voorgelicht over de risico’s van pijnstillers en ook over andere middelen met gevaarlijke bijwerkingen zoals bijvoorbeeld het Sint Janskruid waar Denkraam pas nog over heeft geschreven.

Albert Hein heeft in de winkels een Ipad opgehangen waar de klant info kan vinden over de medicijnen die de klant bij Appie koopt. Maar dat is geen persoonlijke voorlichting. Het IVM pleit dan ook voor exclusieve verkoop van deze gevaarlijke medicijnen bij de deskundige drogist of apotheek en niet in de supermarkt.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://denk-raam.nl/pijn-stillen-maar-hoe/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.