In Londen is de eerste hamburger gepresenteerd die is bereid van gekweekt vlees.
De wereldprimeur van het kweekvlees is voor Mark Post, hoogleraar UV Maastricht, die mede gesponsord door een investering van Google-oprichter S. Brin, het eerste vlees heeft gekweekt dat geschikt is voor menselijke consumptie.

De kweekvleesburger is gemaakt van stamcellen, dus niet afkomstig van een geslacht dier, maar uit het spierweefsel van een koe. Voor een burger zijn 20.000 stukjes weefsel nodig.

In laboratoriumbakjes groeien de cellen uit tot stukken vlees. Post had 4 maanden nodig om 60.000 stukjes spierweefsel te produceren, voor drie burgers. De nieuwe technologie en de grootte van het onderzoek maakt de hamburgers nogal duur: 100 gram kost ca.  250.000 euro. Grootschalige productie is nog niet mogelijk.

Wel verwachten de onderzoekers dat kweekvlees de toekomst heeft. De productie vergt 45 procent minder energie dan de productie van gewoon vlees en beperkt de uitstoot van broeikasgassen met 80 a 90 procent. Landbouwgrond is amper nodig. Post verwacht dat kweekvlees over 20 jaar algemeen verkrijgbaar is. Hiervoor zijn maar enkele donordieren nodig. Nader onderzoek is nog nodig naar de aard van het groeiserum en het gevaar op besmetting van de stamcellen. Hij hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia een goed alternatief wordt voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. “Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen”.

Hoe smaakt het ? De burgers werden geproefd door de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper, Hanni Rützler.

Rützler: “Ik verwachtte dat de textuur zachter zou zijn. Er zit nogal wat smaak aan door het bakken, maar er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig; wel zit het dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper.”

Schonwald: “De textuur voelt aan als die van een gewone hamburger, maar ik vind het moeilijk vergelijken, want ik heb de laatste 20 jaar zelden een hamburger gegeten zonder ui of ketchup.”

Bron: diverse media, 6 aug 2013

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.